במאמר זה, נעמיק בכמה בעיות נפוצות באצבעות, כמו טריגר פינגר, חוסר תחושה ועקצוץ, פציעות בקצות האצבעות, פציעות בגידים של האצבעות, עיוותים באצבעות ונחקור את הסיבות, התסמינים והטיפולים האפשריים.
הכתבה בשיתוף עם חברה מובילה המשווקת מכשיר מיוחד הפועל על טכנולוגיית לייזר ומקל על כאבים הנגרמים לא רק ממצב של טריגר פינגר, אלא גם ממצבים נוספים כמו שין ספלינט.
כמו כן, המכשיר גם נמצא יעיל עבור טיפול בדורבן בעקב.
טריגר פינגר
טריגר פינגר, המכונה מבחינה רפואית היצרות טנוסינוביטיס, הוא מצב המשפיע על הגידים באצבעות, וגורם להם להיתפס או להינעל כאשר הם מכופפים.
מה גורם למצב זה?
פעולות אחיזה חוזרות ונשנות, דלקת מפרקים שגרונית, סוכרת, שימוש יתר באצבעות, שינויים בגידים בעקבות הגיל וכו'.
התסמינים הם:
תחושת לחיצה או קפיצה בעת הזזת האצבע, נוקשות באצבע הפגועה, רגישות או בליטה בבסיס האצבע הפגועה, קושי ליישר או לכופף את האצבע.
ניתן לטפל כך:
מנוחה והימנעות מתנועות חוזרות ונשנות, סד כדי לשמור על האצבע ישרה, תרופות אנטי דלקתיות, זריקות קורטיקוסטרואידים, פיזיותרפיה ובמקרים חמורים יש לבצע ניתוח כירורגי.
חוסר תחושה ועקצוצים
חוסר תחושה ועקצוץ באצבעות יכולים לנבוע מסיבות שונות, החל מבעיות זמניות ועד למצבים כרוניים. תחושה זו, המתוארת לעתים קרובות כ"סיכות ומחטים", עשויה להעיד על דחיסת עצב, זרימת דם לקויה או בעיות בריאותיות אחרות.
מה גורם למצב זה?
סוכרת, טרשת נפוצה, לחץ ממושך על העצבים וכו'.
התסמינים הם:
תחושת עקצוץ, חוסר תחושה, חולשה ביד הפגועה, תחושת צריבה, דקירות.
ניתן לטפל כך:
פיזיותרפיה, תרופות לטיפול בכאב ודלקת, שינויים באורח החיים, כגון התאמות ארגונומיות, התערבות כירורגית במקרים חמורים.
פציעות בקצות האצבעות
פציעות בקצות האצבעות יכולות לנוע בין חתכים קלים ושפשופים לטראומות חמורות יותר המשפיעות על מבנה הציפורן, העור וכו'. פציעות אלו שכיחות בחיי היומיום והן מתרחשות במהלך פעילויות כגון בישול, ספורט ועוד.
התסמינים הם:
כאבים, נפיחות, דימום מהאזור הפגוע, קושי בשימוש באצבע הפגועה, שינויים במראה הציפורניים
ניתן לטפל כך:
ניקוי וחיטוי הפצע, חבישה לקידום ריפוי, טיפול בכאב עם תרופות ללא מרשם, הימנעות מפעילויות שעלולות להחמיר את הפציעה, פנייה לטיפול רפואי עבור פצעים עמוקים.
פציעות בגיד
פציעות בגידים של האצבעות יכולות לנבוע מפציעות, מאמץ ועוד. לגידים חשיבות מכרעת לתנועת האצבעות וחיבור השרירים לעצמות, וכל פגיעה במבנים אלו עלולה לפגוע בתפקוד ולגרום לכאב.
מה גורם למצב זה?
פציעה ביד, הפעלת מאמץ יתר על האצבעות, מצבים דלקתיים כמו דלקת בגידים, ניוון הקשור לגיל.
התסמינים הם:
כאב ורגישות לאורך הגיד הפגוע, נפיחות, טווח תנועה מוגבל באצבע הפגועה, חולשה, קושי באחיזת חפצים.
ניתן לטפל כך:
מנוחה והימנעות מפעילויות המחמירות את הפציעה, הנחת קרח להפחתת הנפיחות, פיזיותרפיה לחיזוק הגיד הפגוע, תרופות אנטי דלקתיות, זריקות קורטיקוסטרואידים, התערבות כירורגית למקרים חמורים
עיוותים באצבעות
עיוותים באצבע יכולים להיות מולדים או נרכשים ועלולים לנבוע ממצבים בסיסיים שונים. עיוותים אלה יכולים להשפיע על יישור, צורה או תפקוד של האצבעות.
מה גורם למצב זה?
מצבים מולדים, דלקת מפרקים שגרונית, אוסטיאוארתריטיס, טראומה או פציעה, זיהומים.
התסמינים הם:
שינויים במראה האצבע, כאב ונוקשות, קושי להזיז או להשתמש באצבע הפגועה, נפיחות.
ניתן לטפל כך:
אמצעים שמרניים, כגון סד ופיזיותרפיה, תרופות לטיפול בכאב ודלקת, התערבות כירורגית לתיקון עיוותים.